Werkgroep Cholangiocarcinoom

De Werkgroep Cholangiocarcinoom is opgericht op 11 juni 2019 als onderdeel van de Dutch Hepatocellular and Cholangiocarcinoma Group (DHCG).

De DHCG, opgericht in 2014, is een werkgroep waarbij specialisten zijn aangesloten die betrokken zijn bij de behandeling van patiënten met een  lever- of galwegtumor. Onderzoek binnen Nederland op het terrein van dit type kanker is sinds de oprichting van de DHCG in een hoog tempo gegroeid. De ontstaanswijze en behandeling van deze tumoren zijn echter zeer divers, waardoor betrokken artsen zich vaker specialiseren in een subtype van deze tumoren. Door de groei van de DHCG en onderzoek naar lever- en galwegtumoren in het algemeen ontstond er een behoefte om binnen een gerichter kader samen te werken op het gebied van onderzoek naar het proximaal en intrahepatisch cholangiocarcinoom. Om aan deze vraag gehoor te geven is de Werkgroep Cholangiocarcinoom opgericht. Deze multidisciplinaire werkgroep opereert als onderdeel van de DHCG.

Het doel van de werkgroep is het verbeteren van de diagnostiek en behandeling van patiënten met een tumor van de proximale galwegen. De werkgroep richt zich op zowel basaal, translationeel, als klinisch wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast neemt de werkgroep het initiatief om de landelijke richtlijn voor cholangiocarcinoom regelmatig te vernieuwen op basis van recente wetenschappelijke inzichten.

Leden:

De werkgroep bestaat uit de volgende leden (let op, dit is geen complete lijst) en staat open voor alle geïnteresseerden:

Voorzitter:

Bas Groot Koerkamp, chirurg oncoloog, Erasmus MC

Overige leden:

Dries Braat, chirurg, LUMC

Nadia Haj Mohammed, medisch oncoloog, UMC Utrecht

Marjolein Homs, medisch oncoloog, Erasmus MC

Heinz-Josef Klümpen, medisch oncoloog, Amsterdam UMC

Joanna Verheij, patholoog, Amsterdam UMC

Lara Heij, PA, MUMC+